Sunday, July 10, 2011

BAU BUSUK tapi RASA BEST

Rindunye nak makan petai...
So entry kali ni nak cerita pasal petai...
Aku start mkn petai mse sek2 dulu...
tiap kali balik kg mesti ade petai....
kalau masak dgn sambal udang lg up la selera aku.....
tp dh lme xdpt mkn petai...
mama ckp petai ade musim....
terpaksa la tunggu pokok petai berbuah ye...

nama saintifik utk petai ialah Parkia speciosa...
kalau ada sape2 yg tak tahu atau tak pernah jumpa petai...
haa kalau korg nak tahu ni lah dia...


okeh aku dh terliur...

petai ni bukan setakat mknan kampung yg biasa...
tapi ade banyak jugak khasiatnya...
ia mengandungi kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1, B2 dan C..
kalsium kan baik untuk gigi dan tulang...
kalau tak silap aku vitamin A untuk menolong badan kita mengatur sistem kekebalan (immune system) di mana sistem kekebalan badan ini membantu mencegah atau melawan jangkitan dengan membuat sel darah putih yang menghapuskan bakteria dan virus merbahaya...
petai ni berkesan juga untuk merawat penyakit
# jantung
# buah pinggang
# kencing manis
nama pon berkhasiat kan...
jadi kalau pahit2 sikit tu normal la kan...

sape2 yg duduk kt bandar tu...
kadang2 kena la jenguk2 jugak makanan kampung ni...
berganda2 khasiatnya drpd fastfood tu...
jgn smpai umur bru nak msuk 40 thun...
dah dpt penyakit mcm org umur 60, 70 thun...
bole tgk sendiri orang2 kampung yg dh tua2 tu...
tp sihat lagi buat kerja2 berat...

lagi satu...
sayur2 yg ditanam secara organik ni kurang khasiatnya
berbanding dgn sayur2 yg ditanam kt kg tuh...
org dulu2 kuat2 sbb mkn sayur yg dh lubang2 kena mkn ulat...
nampak macam menjijikkan an...tp dari situ la dtg keasliannya...
sbb tak kena sembur dgn racun perosak...
tp skrg ni susah dh nak dpt sayur camtu...
semua dh kene sembur dgn racun perosak...
sebab tu nampak cantik je...
tp khasiat dh kurang....

tp apa2 pun...makanlah sayur utk kesihatan...
jangan lah tak makan langsung...
kalau kita tak jaga kesihatan kita sendiri...
siapa lagi yg nak jaga kn??
renung2 kan...

wassalam...(^___^)

No comments: