Sunday, December 18, 2011

Header Baru!!

Tengok la header baru blog ni..
Aku sekarang sedang menjinak-jinak kn diri menggunakan photoshop..
Mula-mula belajar agak remeh..
Tapi bila dah biasa...
Jadi macam satu hobi pulak...
Yg tulisan SYUHADA NASIR tu pon aku belajar buat melalui internet..
Cantik x?
Tapi tak perfect lagi...
Banyak lagi benda yang aku kena belajar..
Kalau ade rakan2 blog yg star dlm bab2 ni...
Bole la beri tunjuk ajar ye...


Wassalam... (^___^)

Sunday, October 23, 2011

Senyum Itu Penyembuh Duka

Sebelum baca kena senyum dulu..okey!


Tarikh: 22 Oktober 2011
Tempat: Pizza Hut Taman U,JB


Hari tu kak Zureen belanja aku makan pizza...sebab aku teman dia pergi tengok konvo kawan dia..
Hari tu jugak hari yang sedih buat aku sebab masa tu aku ade masalah dengan Encik Boifren..
Kak Zureen banyak bagi nasihat melalui pengalaman dia..
Yang penting walaupun kita ade masalah..Kita mesti tetap tersenyum..
Supaya dapat menghilangkan beban masalah yang kita hadapi..
Kalau tak percaya cuba lah..okey!

Ini ada sedikit kata-kata untuk menaikkan semangat kita bila menghadapi masalah..
Ingat, sambil baca,jangan lupa senyum okey!


Sebesar mana pun masalah yang kita hadapi..Ingat lah bahawa ada orang yang menghadapi masalah yang lebih besar dari kita..Kita jangan lupa bahawa sebaik-baik tempat mengadu adalah kepada-Nya..Bila kita mengadu pada-Nya..Insya-Allah Dia kurangkan rasa beban masalah kita..Jika kita rasa ujian yang kita hadapi itu terlalu berat,maka sebenarnya kita adalah orang kuat kerana Tuhan tidak akan menguji  hambanya diluar kemampuan hambanya..

So, akhir sekali..Pesanan yang sama macam yang kat atas sekali..
Walau ape pun masalah yang kita hadapi..Jangan lupa..Senyum itu penting!
PEACE!!


Sekian, wassalam..(^___^)

p/s: setiap masalah yang kita hadapi sebenarnya mendewasakan diri kita ..

Saturday, October 22, 2011

Saya Suka Menjahit Macam Mama Saya...

Dari kecik,semua baju raya aku mmg mama yang jahitkan..
Bangga sangat aku sbb mama pandai jahit baju..
Tiap kali nak raya mama mmg serah kat aku nak pilih kain yang mana...
Kalau aku pilih yang buruk pun mesti mama kata okey je....
Sayang mama...

Mama suka buat baju fesyen2...
Jadi mase kecik2 aku dengan adik aku yang jadi model mama...
Pastu kalau jiran2 nampak...
Mesti diorang cakap cantik..
Then, suruh mama jahitkan untuk anak2 diorang...
Maksudnya aku dengan adik aku dah berjaya jadi model mama...
Sebab kami sayang mama...

Bila dah besar sikit aku tengok2 la jugak mama jahit...
Dan aku pun cuba2 jugak nak jahit...
Walaupun jahitan aku tak secantik jahitan mama...
Tapi mama kata okey je...
Sayang mama...

Masa form 1 aku masuk asrama..
Jadi macam biasa..
Orang lain baju sekolah ade 2 pasang je..
Aku ade 5 pasang..Sehari sepasang..
Semuanya mama yang jahitkan...
So petang2 aku tak payah susah2 nk basuh baju macam orang lain..
Tapi masa form 1 jelah..
Hik3...Sayang mama...

Aku rasa 1st time aku beli baju kurung dah siap masa masuk matrik..
Sebab masa kat matrik guna banyak baju kurung...
Mama tak sempat nak jahit banyak2...
Jadi kitorg pun beli je yang dah siap...
Tapi baju yang mama jahit tetap paling selesa...
Sayang mama...

Mama,akak rindu kat mama...
Bila seluar terkoyak tadi tetiba rasa nak tulis pasal mama...
Sebab masa2 kecik2 mama selalu marah kalau seluar koyak...
Sebab masa tu tak pandai jahit sendiri....
So, mama yang kena jahitkan...
Sayang mama...

Aku nak jadi macam mama...
Semua mama pandai buat...
Mama pandai jahit...Mama pandai masak...
Masakan mama lain dari yang lain...
Sebab tu perut abah semakin membuncit..
Suatu hari nanti aku pon nak buncitkan perut suami aku dengan masakan aku...
Haha....jauh nye berangan..
Insya-Allah kalau panjang umur..ade jodoh..dapatlah kawin...

Okey sampai sini je...
Nanti nak cerita pasal abah pulak...

Sekian,wassalam..(^___^)

p/s: mampu ke aku jd seorang  isteri yg serba bole macam mama nanti?hurmm..

Sunday, October 16, 2011

FKM 1st ANNUAL SPORT DAY

Tarikh: 15 Oktober 2011
Tempat: Gelanggang Kolej 9
Masa: 2.00 petang

Sport Day ni hanya ade 2 games je yg dipertandingkan..Utk boys futsal..and utk girls pulak netball..Selepas dua hari latihan..Akhirnya kami pun bertanding..Event ni 1st time diadakan...So, masing2 very excited..Walaupun aero girls cukup2 makan je bilangan nye...Tp jangan pandang kami sebelah mata..Drpd 7 pasukan yg bertanding..Kami dapat no 3 tau..Haa..Dapat medal lagi..

Dah malas nk tulis banyak2..kita tengok gambar je..

Wajah2 aero girls sebelum main

Opss...ni Encik Boifren..tgh main futsal


Ni team futsal Encik Boifren

Seronokkan dapat medal

Pantang nampak kamera..Posing je..

Ni campur2 ngn team SMM

Meh perkenalkn sorg2..dari kiri kak Fara,kak Sabby,Jamie,
 kak Dayah, syue, Fatin dan kak Ikin

Cantik kasut tu..Sape bg ek..

Wajah2 Aero girls lepas dapat no 3..

Ni Encik Boifren ngn rumet dia..

Erkk..dia lagi..

Ni mesti tgh undi sape start dulu ni...

Ceriakan kami..Ni lah team Netball Aero..


Sempat lagi bergambar dgn manager..

Gambar kami lagi...

Eh mcm tgh marah je..

Finally..wajah2 ceria kami..See u next time..

Event ni sangat happening..kitorg jadi makin rapat..dan banyak jugak la luka2 yg aku dapat..kat tapak kaki ade..kat lutut pun ade...seluar sampai terkoyak..takpe2..seluar boleh beli baru..tapi pengalaman tu yg bermakna...

Sekian, wassalam..(^___^)

p/s: Encik Boifren nampak stail la..=P

Sunday, September 25, 2011

RAYA KU...

Walaupun raya dah nak abis...
Aku nak kongsikan jugak...
Bukan ape2 pun...
Just gambar2 raya...
Aku dengan Encik Boifren...









Gambar yg last tu macam proper sikit...
Yang lain2 semua ntah ape2...
Okey sekian...
Wassalam...(^___^)

p/s: gambar xcantik sbb guna kamera fon je...belum ade duit nak beli kamera mahal...

Mengungkit

Perkara yg aku paling benci kalau orang buat adalah MENGUNGKIT...
Seronok sangat ke mengungkit??
Benda ni aku memang menyampah giler...
Kalau kau dah buat sesuatu...tolong jangan mengungkit boleh tak?
Kau boleh buat orang 
#sakit hati
#aim kau
#pandang rendah kat kau
#rasa nak baling kasut kat kau

Nampak sangat buat kerja tak ikhlas...
Kalau kau nak orang hargai ape yg kau buat...
Bukan mengungkit caranya...
Kalau kau ikhlas...
Orang mesti akan hargai...
Percaya lah cakap aku...

Dan lagi satu...
Tak payah nak heboh satu dunia ape yang kau dah buat...
Benda2 baik yang kau dah buat ke...
Atau tugas2 yang kau dah buat...
Nak suro orang lain nampak kau bagus ke?
Kau silap la...
Orang rasa meluat ada lah...
Buat kerja tu dah bagus...
Tapi menunjuk-nunjuk tu yang tak bagus...

ter'emosi pulak aku...
Sekian, wassalam...(^___^)

Saturday, August 20, 2011

Kesian BF Aku

Kebelakangan ni aku selalu je merajuk
cepat sangat nak marah
cepat sangat naik hangin
cepat sangat "touching"
benda kecik pon nak besar-besar kan

aku sedar semua tuh
tapi perasaan marah,naik hangin,touching tu semua mmg natural...
bukan aku yang buat2...
kenapa ek??

hmmm...sian kat bf aku...
hampir tiap hari kena layan mood aku...
tapi entah lah...
aku pon tak tahu nak buat ape dah...

mungkin aku kena banyak bersabar...
tapi macam xjalan jugak...

mungkin aku kena belajar redha...
hmm ni yg susah ni...

mungkin sebab aku rindu abah...
yeah aku rindu abah sebenarnye...
okey masalah ni akan selesai...
bila aku balik hari rabu ni....
hehehe...


abah...i miss u so much...


rindu mama jugak....




isk....isk...isk...
nanti balik nak shopping ghaye ngn mama...
tapi guna duit abah...

tunggu akak balik ye...

p/s: sorry ye my bf..sebelum hari rabu ni...ko kena layan je kerenah aku...wajib!!!!! (^___^)


wassalam

Monday, August 15, 2011

BERBUKA PUASA

suka.seronok.gembira.bahagia.ceria..apa-apa lagi lah yg boleh menggambarkan perasaan aku sekarang..nak tahu kenapa??sebab hari ni aku berbuka puasa dengan dia...


Muhammad Izhar Mahmood

Dah 15 hari puasa...baru dapat berbuka dengan dia..hari ni 1st time dpt berbuka sama2 dan mungkin yang last untuk ramadhan kali ni..ramadhan tahun2 depan insya-Allah dapat lagi..sebab jumpa selalu pon tak elok..sekali pon cukup lah daripada takde kan...kalau selalu macam ni habis lah duit dia nanti...nak tahu kami makan ape??haa tengok bawah ni...


Aku makan nasi putih je..dia ni demand sikit nak nasi goreng paprik..tapi dia yang bayar kan...so, suka hati dia lah nak makan ape..nanti aku pulak kena tinggal kat situ..dia cakap makan 20 minit je..kalau lambat nanti balik jalan kaki..lepas azan je aku makan lah macam biasa..bila nasi kat pinggan aku ade lg separuh...dia dah licin dah..lepas tu ape lagi..dia habiskan semua lauk2 yang ada...tapi sebelum tu dia letak la dulu kat pinggan aku sikit..baik hati lah konon nya..

Lepas tu aku belum habis minum air lagi dia dah nak bangun dah..tahu lah makanan dia semua dah habis..tapi dia duduk balik lah sebab aku suruh..ntah pape budak ni..bila lah kau nak matang ye..walaupun hubungan kami ni nampak macam tak matang lagi..tapi aku seronok sangat dengan dia..layankan jelah perangai dia yang suka mengusik...tapi kadang2 aku buat2 merajuk jugak..hahaha...

Apa2 pun..terima kasih ye sebab belanja aku berbuka hari ni...puding kastard yang aku buat tu,jangan lupa makan pulak..nanti aku cuba try resipi lain pulak untuk kau rase..kalau tak sedap kau diam2 je tau..tapi kalau sedap bagitahu..hehe..okey lah aku pon tak tahu nak tulis ape dah...yang penting aku happy sangat hari ni sebab dapat jumpa kau dan luangkan masa sama2 walaupun sekejap..

wassalam...(^___^)

p/s: impian aku nak jadi bidadari kau kat syurga nanti...

Saturday, July 16, 2011

GRIP OH GRIP

ehem..ehem...dis is my new racket's grip

so sweet pink in colour...
1st time pasang grip raket sendiri...
nasib baik tak rosak grip tu...
lepas ni memang semakin bersemangat aku nak main badminton...
bukan sebab grip tu baru...
tapi sebab grip tu kaler pink...
itu je nak bagitahu..

wassalam (^___^)

p/s : kalau dpt main bdmnton dgn awk lg seronok

Thursday, July 14, 2011

TUHAN BERIKAN AKU CINTA


klik kat atas untuk dgr lagu ni


Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa


Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina


Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta


Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta


Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina


Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta


Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta

(^___^)

Sunday, July 10, 2011

BAU BUSUK tapi RASA BEST

Rindunye nak makan petai...
So entry kali ni nak cerita pasal petai...
Aku start mkn petai mse sek2 dulu...
tiap kali balik kg mesti ade petai....
kalau masak dgn sambal udang lg up la selera aku.....
tp dh lme xdpt mkn petai...
mama ckp petai ade musim....
terpaksa la tunggu pokok petai berbuah ye...

nama saintifik utk petai ialah Parkia speciosa...
kalau ada sape2 yg tak tahu atau tak pernah jumpa petai...
haa kalau korg nak tahu ni lah dia...


okeh aku dh terliur...

petai ni bukan setakat mknan kampung yg biasa...
tapi ade banyak jugak khasiatnya...
ia mengandungi kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1, B2 dan C..
kalsium kan baik untuk gigi dan tulang...
kalau tak silap aku vitamin A untuk menolong badan kita mengatur sistem kekebalan (immune system) di mana sistem kekebalan badan ini membantu mencegah atau melawan jangkitan dengan membuat sel darah putih yang menghapuskan bakteria dan virus merbahaya...
petai ni berkesan juga untuk merawat penyakit
# jantung
# buah pinggang
# kencing manis
nama pon berkhasiat kan...
jadi kalau pahit2 sikit tu normal la kan...

sape2 yg duduk kt bandar tu...
kadang2 kena la jenguk2 jugak makanan kampung ni...
berganda2 khasiatnya drpd fastfood tu...
jgn smpai umur bru nak msuk 40 thun...
dah dpt penyakit mcm org umur 60, 70 thun...
bole tgk sendiri orang2 kampung yg dh tua2 tu...
tp sihat lagi buat kerja2 berat...

lagi satu...
sayur2 yg ditanam secara organik ni kurang khasiatnya
berbanding dgn sayur2 yg ditanam kt kg tuh...
org dulu2 kuat2 sbb mkn sayur yg dh lubang2 kena mkn ulat...
nampak macam menjijikkan an...tp dari situ la dtg keasliannya...
sbb tak kena sembur dgn racun perosak...
tp skrg ni susah dh nak dpt sayur camtu...
semua dh kene sembur dgn racun perosak...
sebab tu nampak cantik je...
tp khasiat dh kurang....

tp apa2 pun...makanlah sayur utk kesihatan...
jangan lah tak makan langsung...
kalau kita tak jaga kesihatan kita sendiri...
siapa lagi yg nak jaga kn??
renung2 kan...

wassalam...(^___^)

Monday, May 23, 2011

::Sweet 20::




20 Mei lepas genap la umur aku 20 thn...
Alhamdulillah masih dikurniakan nikmat hidup...
Masih diberi peluang untuk memperbanyakkn amalan...
Kepada kawan2 yg wish...
Thank you very much ya!!!
Kat fb belambak la kawan2 post...
Biasalah..bday sape2 pon cm2 kn...
Nak menghargai kawan2...
Tak kurang juga yg bg msg...
Ingatan kamu semua amat aku hargai...

Semakin bertambah usia...
Sebenarnya semakin dekat pula dengan kematian...
Dengan bekalan yg aku ada setakat ni...
Belum cukup untuk aku menghadapi alam yg seterusnya...
Setiap hari mengulangi dosa2 kecil...
Tanpa rasa takut akan kematian...
Insya-Allah semoga dengan bertambahnya usia...
Dapat mematangkan fikiran aku...
Dan mendekatkn diri aku denganNya...
Berusaha untuk berubah...
Ke arah yg diredhaiNya...

Aku bersyukur...
Selama 20 tahun kehidupan aku...
Aku dikelilingi oleh sahabat2 yg baik...
Yg sentiasa mengingatkan aku kepadaNya...
Yg banyak menyedarkan aku drpd terleka dgn dunia....
Yg selalu ada memimpin aku kembali saat aku jauh drpadaNya...
Alhamdulillah.....



Chocolate Indulgence and Oreo Cheesecake

Terima kasih Muhammad Izhar...
Bagi aku mkn kek untuk hari jadi aku...
Kalau tak...Tak merasa lah aku kek tahun ni...
Paksa aku makan sampai habis plak tu...
Takpe2 lenkali kau plak kena....

Kepada kak Ikin...
Terima kasih luangkan masa satu hari untuk kita...
Dari pagi sampai malam...
Makan pizza...
Jalan-jalan cari kerja sambil shopping...
Tetibe 'ter'beli kasut sepasang....
Berhujan lagi sampai basah kuyup...
Kenangan hari jadi yg sangat enjoy....



Inilah hadiah besday yg aku dapat....
Baju Muslimah warna pink Izhar yg bagi....
Baju lagi satu ngn turtle 2 Iqa yg bagi...
And The Toblerone cik Fatin yg bagi...
Dah besar2 pon dapat hadiah lagi...
Thanks kawan-kawan....

Dan hadiah yg paling bernilai untuk hari jadi aku kali ni...
Aku dapat semula sahabat baik aku....
Yg dah memutuskan persahabatan kitorg...
Sahabat...aku xpernah salahkan kau...
Tapi aku bersyukur ada sahabat macam kau...
Sahabat yg menyinari hidup aku...
Aku harap kita kawan sampai bila-bila okay...
Peace (^___^)

Wassalam.....










Tuesday, May 17, 2011

::Broken Hearts::

Cinta akan menyakitkan ketika kamu berpisah dengan seseorang,
lebih menyakitkan apabila kamu dilupakan oleh kekasihmu, 
tapi cinta akan lebih menyakitkan lagi apabila seseorang yang kamu sayangi tidak tahu apa yang sesungguhnya kamu rasakan.


Kamu tahu bahwa kamu sangat merindukan seseorang,
ketika kamu memikirkannya hatimu hancur berkeping.
Dan hanya dengan mendengar kata “Hai” darinya,

dapat menyatukan kembali kepingan hati tersebut.


Bercinta memang mudah. 
Untuk dicintai juga memang mudah. 
Tapi untuk dicintai oleh orang yang kita cintai itulah yang sukar diperoleh.


Cinta sejati adalah ketika dia mencintai orang lain, dan kamu masih mampu tersenyum, sambil berkata: "aku turut bahagia untukmu.."




Saturday, May 7, 2011

CUTI YG SINGKAT

Entry kali ni nak cite psl cuti aku yg singkat..
Orq lain semua cuti 4 bulan...
Aku dapat cuti seminggu je..
Jauh betol beza nya...
Ni semua gara-gara...
1. Short Sem
2. GOP


Short Sem start 23 Mei-1Julai...
Lame tuh..8 minggu...
Kalau korg xtaw short sem 2 ape..
Meh sini aku bgtaw...
Short sem tu dlm bahasa melayu semester pendek...
Sepanjang sem ni kami dak 1st year kt Fakulti Mekanikal UTM kena masuk bengkel...
dan siapkn report...
Senang cite menghabiskan masa dgn bengkel dan report je la...
Kt u lain aku xtaw la mcmne...
Tp kt UTM mcmni la...


GOP plak Global Outreach Programme...
Kt UTM je ade...
Kt u lain xde...
So, sape2 nak join GOP...silalah masuk UTM...
Benda ni lebih kurang lawatan sambil belajar...
Tapi ni pegi ke luar negara...
Kira melancong sambil belajar la...
Tapi perbelanjaan semua kena cari sendiri...
Ni la skill yg cuba diterapkan melalui GOP ni...
huh ingat senang ke nak kumpul duit...
Group aku pergi europe..
Nak pergi europe an...
Kena la cari duit banyak2...
So, selagi duit xcukup...
Kena la pulun abs2an utk cari duit...
Sebab 2 la cuti pon terpaksa di korbankan...
Nsb baek abah n ma faham...
Tp adviser ckp...
Kalau ujung minggu tu xde ape2...
Boleh je kalau nak balik rumah...
Takde la kejam sangat...(^___^)


Membe2 pon dh ramai tepon...
Bile nak jumpe??
Cuti bpe lame??
Ko free bile??
Bile nak gathering?
Disebabkn aku punye cuti yg ciput je...
Aku terpaksa la mengecewakan mereka...
Tapi aku ckp la...
Law ujung minggu aku bole la nak join....
Sorie ye kawan2...
Aku bukan xsayang korg...
Tapi aku ade komitmen lain...
Pape pun korg tetap di hati..


Sbnrnye exam lom abs ag nihh...
Lagi satu paper...
Isnin ni pas abis paper...
Trus nak balik umah...
Abah dh rindu sgt2 dh 2...
Abah tunggu ye kepulangan akak...
Malam Isnin la kot baru sampai rumah...


Sekian, Wassalam...

Monday, May 2, 2011

KISAH AKU DAN CITA-CITA

 Awk sorry sangat...saya memang xbole tido...even dh wish gudnite td...hope awk xmrh ye...saya nak conteng2 kt sini...


Assalamualaikum semua...


Okeh starting kt atas tuh mmg xde kene mengena langsung ngn title entry ni...em tetibe teringat balik psl cita2 aku mse kecik2 dulu...dari sebelum masuk tadika....pastu masuk tadika...then sekolah rendah...sekolah menengah....cita-cita aku mmg berubah2....ish tak tetap pendirian betul...semuanya ikut minat semasa...dan mulut2 orang...tapi akhirnya mse form5....aku dpt decide ape yg aku nak jd akhirnya...(^___^)...


Sebelum masuk tadika....
"kakak nak jd ape bile besar nnt?" (akak sedara aku tny)
"kita nak jd cikgu..hehehe.."(aku jawab)
sebab mse tu cita2 tu je yg aku boleh fikir dan tahu...and mse kecik2 kn selalu main cikgu2...pastu akak sedara aku ckp lagi...
"jadi cikgu gaji sikit...baik kakak jadi dokter..gaji besar sikit...."
lalu budak kecik yg xtaw ape2 ni pon fikir la sejenak...
"tengok la nnt jd ape...hik3..."(aku jawab...blur sbnrnye)


Dh masuk tadika....
"sape bila besar nnt nak jd cikgu??"(cikgu aku tny)
haa mse 2 aku dh semangat nak angkat tgn dh...tp tiba2 xjadi...sebab hampir satu kelas angkat tgn...nak jugak rase lain dari yg lain....lalu cikgu aku tnya aku...
"awk nak jd ape??"
"hehe...dokter..."(aku jwb smbil malu2)
dalam hati...bila mase plak aku tkr cita2 nihh...sejak dari hari 2...bila org tny psl cita2...aku akan ckp dokter...
sbb tu je cita2 yg aku taw selepas cikgu...


Bila masuk sekolah rendah...
Makin banyak pekerjaan yg aku tahu...makin menjadi2 la cita2 aku berubah2...mmg dh xpandang dh cikgu ngan dokter...cita2 nak yg best je...pernah nak jd Inspektor Polis...sebab nak jd cm inspektor Haliza dlm cite gerak khas...ntah pape je...pengaruh tv semua 2...pernah jugak nak jadi Bomba...lepas cikgu suruh buat karangan ttg rumah terbakar....nampak cm hebat je selamatkn org...nak jadi Wartawan pon pernah...sebab suka nak catat2 nota sambil dgr org ckp...pastu masuk tv...mse akhir tahun darjah 6...ade lawatan ke KL...mse tu ade g Putrajaya...tgk masjid n bangunan sekeliling kat situ....memang cantik2...aku ape lagi....berkobar2 nak jadi Arkitek plak mse 2...aku pernah pinjam buku psl arkitek kat library sekolah...aku igt lagi sebab smpai sekarang buku 2 ade kt rumah...tu  xpulang buku namanya...seingat aku 2 la cita2 terakhir sebelum aku msuk sekolah menengah...


Dh besor sket msuk sekolah menengah plak ye...
Masih memegang cita2 sebagai arkitek...suatu petang...semasa prep petang...didalam kelas 1 Zubri...sedang rakan2 sebok buat kerja sekolah....aku boleh melukis view asrama aku dari kelas...mmg mse tu ilham datang mencurah2...sumpah cantik gler...nampak real...bangga je aku tunjuk kt kawan2...sejak tu lme sket la aku bernekad nak jd arkitek...sampai form 3 kot....sebab mse form 4 dpt msuk kelas sains tulen...bila aku fikir balik...bukan selalu aku lukis cantik...kadang2 jek...jarang2 sebenarnya...so akhirnya aku mengalah...walaupon mse sekolah rendah pernah menang no. 3...pertandingan melukis benda statik...tp sekali 2 je pernah menang...aku pon tukar cita2..nak jadi Engineer....sebab dalam byk2 kelas...kelas fizik,math ngn addmath je yg aku segar....kelas lain semua aku tewas...tewas tu maksudnya aku tido la...kelas bio lagilah... sedar mase awl kelas ngn abis kelas je...memang x la  kalau nak jadi dokter kn...nasib baek mse spm bio aku xfail...tertukar dgn kertas jwpan org lain kot....heeee...


Engineer ape aku nak jadik??mse form 4 xspesifik lagi...masih  engineer...tp mse form 5...aku tak tahu la kenapa rezeki aku murah sangat...aku dpt g Sabah dua kali secara percuma...pertama sebab ikut rombongan sekolah2 asrama harian negeri johor...tiap sekolah kena hantar 2 org wakil...aku dapat pergi...syok giler..dh la free...seminggu plak 2...itulah 1st time aku nek flight...kali kedua g Sabah sebab dpt wakil negeri pergi kem peringkat kebangsaan kt Sabah...kem ape??tu korg xyah tahu sebab aku pon malu nak ckp...xlayak rasenye nak ckp n bgtaw org...yg taw diam2 jek..bile dh byk kali dpt naik flight aku pon dh jatuh cinta kt kapal terbang...rse seronok plak tgk kapal terbang byk2 kt airport..mula terdetik nak jd engineer bhgian kplterbang...walaupon xjelas keje ape tu sbnrnya...


Sampai masuk matrik...
Itulah cita2 aku...Engineer Kplterbang...walaupon aku xtaw ape nama spesifiknya...hampir semua org tahu cita2 aku 2...aku sedar bile aku dpt kos aero ramai kwn2 aku wish tahniah and ckp.."dapat jugak ko kos yg ko nak"...boleh tahan jugak mulut kepoh aku...nsb bek dpt...kalau x...buat malu jek..1st choice plak tu kt upu...Alhamdulillah...even abah ngn ma xberapa setuju...tapi inilah pilihan aku...abah suro jadi dokter or pharmacist..ma pulak suro jadi cikgu...tapi aku xminat..akhirnya dengan kata2 manis yg keluar dari mulut aku...ma ngn abah dapat terima kos yg aku amik sekarang...


So inilah aku sekarang...seorang pelajar di Fakulti Kejuruteraan Mekanikal..di UTM Skudai...kos Kejuruteraan Mekanikal-Aeronautik...aku tak meletakkan harapan yg tinggi tentang kerjaya yg aku akan lalui beberapa tahun akan datang...cukuplah aku dpt kerja yg xtersasar jauh dari kos and minat aku...and aku puas hati dgn ape yg aku kecapi...


Untuk abah ngn ma...terima kasih sebab support akak..abg.long pon sama...ada bg nasihat...kawan2 yg tiap mse ngn aku atin,iqa and jami...thx sbb apply kos ni jgk...law x aku xde kwn2 yg best cm korg...xlupe senior kos aku yg sempoi...buat kitorg rse hepi n sempoi jgk...sampai sekarang belum ade kekesalan dgn kos yg aku amik...dan harap memang tiada kekesalan sampai aku tamat stdy nanti...


Sekian, wassalam...(^___^)


Cocet-cocet: Kalau aku xamik kos ni...mesti aku xjumpa dia...even dy kos lain sebenarnya....tp ade la link sket2...hahaha....

Friday, April 29, 2011

another 2 papers

Minggu yg paling memenatkan otak aku adalah 
 MINGGU EXAM....
sebab minggu ni je aku gunakan kepala otak aku ni
semaksimum yg mungkin...
huuhh sumpah penat...
kenapa la mesti ade exam...
xboleh ke law belajar je...
then jwb kuis....
hantar assignment...
xperlulah aku duduk kt kerusi  berjam2
sambil memegang pen
memandang kertas dan org sekeliling
semata-mata nk jwb bende yg aku pon xtaw nk jwb pe...
kesian x..huhuhu...
exam dh 3 paper dh...
sume mcm hape je aku jwb... 
titas memang aku rajen nk khatamkn buku 2...
bce tonggang terbalik pon...
ble dh smpai bab belakang lupe plak yg depan....
hasilnya jwb je la ape yg ingat...
nsib baek bulat2 je...
dynamic aku mmg stdy 2 3 soalan je...
sbb ak mmg mlas nk buat latihan kt bku 2...
bkn sebab aku pemalas....
tp tension..dh buat xtaw betul ke salah jawapan aku...
jawapan mmg xde disediakan...
emm xtaw la nk rujuk mne...
nak g tny lecturer mmg ak rajen nk ke fkm tuh..
tp Alhamdulillah...
ak rse aku dh jwb dgn baek hari tuh...
sbb sume dpt jwpan...
hahahaha...tp xtawla betol ke slh...
td bru lepas paper math kejut
agak sakit badan aku...
dok 3jam atas kerusi tuh..
cuba la bg sofa...
tp 3 jam tuh rupenya xckup utk aku...
arghhh...aku nk extra time...
ade la bnda yg aku miss dan sengaje miss...
aku kena redha je dgn result aku....
dulu mse kt sekolah...
mmg subjek kegemaran aku math...
tp dh msuk u...
math jadi antara subjek yg ak tak suke plak..
nmpak sgt otak aku dh mkin lme mkin lembap...
tu lah dulu mse kecik2 mak xkasi mkn maggie nk mkn jgk...
alasanya efek mkn maggie tu lmbt lg la mak...
hah skrg tgk la efeknya...
dh dtg da...otak pon dh lembab dh...
aishh...xguna dh nyesal skrg....
hmmm.......
lagi 2 paper aku xtaw la cmne nasib aku...
dapat jwb dgn snyuman ke dgn air mata...
fluid 1 byk latihan aku kena buat nihh...
law x nnt terkial2 aku nk jwb...
material science plak mmg kena bce je..
td dh tgk carried mark...
agak membuntang la mata...
xpe2 masih ade harapan nak dpt A...
yeah Syuhada Nasir bolehh...
gudluck utk kawan2 yg nak amik exam...
smoga dipermudahkan dalam menjawab soalan...
law rse berdebar2 sebelum jwb...
amalkan la bce surah al-Insyirah...
kalau xtaw yg mne bce doa penerang hati pon bole...
Insya-Allah....tenang sket hati 2...


wassalam....(^___^)


p/s: kalau ingat org tersayang pon hati bole tenang...hik3..

Wednesday, April 27, 2011

WORDS FROM HIM

I'm Not A Superman...
I'm Just A Simple man.. 
But With the Presence of You in My Heart...                                                                                                           I’m A Superman that able to withstand A Large Kryptonite Crystals...



ehem-ehem....saya sayang awak sangat2..(^___^)

Monday, April 18, 2011

Kita Semakin Jauh

Dulu...
Hampir setiap hari kau msg aku...
Org 1st dan last yg msg aku hari2 mesti kau...
Hampir setiap pagi kita ym...(sbb xnak tido pas subuh)
Masa cuti kau selalu ajak aku buat video call kt skype...
Kau bdk lelaki 1st yg aku pernah buat video call...
Senang cerita..banyak masa kita bersama...
Walaupun bukan secara langsung...
Tapi cukup membuatkan aku rasa kau sentiasa ada...


Sekarang...
Kita dah jarang msg...
Aku msg kau xbalas...
Ym kau mmg sentiasa off9...
Skype kau pon diam menyepi...
Aku tertanya2 mana kau pergi...
Sebab aku serius rindu kat kau...
Aku takut sangat kau lupakan aku...


Tapi...
Semakin jauh aku dengan kau...
Semakin dekat pulak seseorang (dia) dengan aku...
Dia baik dengan aku...
Dia selalu tolong aku...
Tapi sebab aku ada kau...
Aku layan dia macam kawan biasa...
Aku xade msg sangat ngan dia...
Kecuali kalau ada hal2 penting selalunya pasal study...


Aku kenal dia melalui program kolej...
Kitorg sama-sama jadi ajk...
Tugas kitorg xde yg berkaitan pon...
Tapi aku xsedar cmne boleh rapat ngn dia...
Mungkin sebab dia kelakar kot...
Aku plak suka gelak...
Dia add aku kat skype...
Dari situ persahabatan terjalin...


Semakin hari aku semakin rapat ngn dia...
Aku xpulak lupa kat kau...
Aku masih ingat yang aku masih ade kau...
Tapi aku rase kau yg dh lupa kan aku...
Lebih sebulan kau xbalas msg aku...
Dalam mse sebulan 2 jugak aku still try msg kau...
Kau macam dah hilang....
Langsung xdapat nak jejak kau...
Aku mula fikir bukan2...


Tiap kali aku tunggu msg dr ko....
Dia yg sll hantar msg...
Dia yg sll buzz ak kt ym...
Dia yg sll ajak ak chat kt skype...
Dia mcm dh gantikan tmpt ko...
Hampir 100%...


Dan sebab itulah...
Aku nak mintak maaf...
Sebab aku dh suka kt dia...
Aku xtaw ape kelebihan dia berbanding ko...
Tp aku suka kt dia...
Personaltit korg sebenarnya sama...
Tp ditunjukkan dgn cara yg berbeza...
Mungkin aku nmpk ko dlm diri dia...
Tp aku ikhlas suka kt dia...


Aku harap ko pon dpt seseorg yg lebih baik dari aku...
Aku hargai persahabatan kita...
Bagi aku ko kwn yg memahami...
Satu2 nya kwn yg memahami aku...
Dan aku harap persahabatan kita...
Sampai bila2...
Even ko jauh sgt dari aku sekarang...
Tp janji...
Jarak bukan pemisah antara kita...


Friendship everlasting...
I feel lucky to have friends like you...
(^___^)


p/s:sebenarnya aku pembaca tetap blog ko...cuma xade keberanian nak follow or komen...

Wednesday, March 30, 2011

YOU ARE MY GEDIKS.....

  •  Another month, another year, another smile, another tear, another winter, another summer too, never want to spend any of them without you.

  • If I could rewrite the alphabets, I will put U & I together. So we'll never go apart.

  • Sometimes my eyes get jealous of my heart. Know why? Coz you always remain close to my heart and far from my eyes.

  • All day long, I hear people talking out loud. But when you talk to me, your sweet voice drowns out the crowd! I miss you.

  • My love for you is a journey. It starts at Forever and ends at Never.

HE is mytorres..mygediks..myboy..mysmile..myalien..myjoker..myrelief..myeverything..

Tuesday, March 29, 2011

sebarkanlah ilmu walaupun sebaris ayat

Saat Anda membwa Al-Quran, setan biasa2 saja. Saat Anda mmbukanya, setan mulai curiga. Saat Anda membacany, ia gelisah. Saat Anda memahaminy, ia kejang2. Saat Anda mengamalkn Al-Qur'an dlm kehidupan sehari-hari. ia stroke. Teruskn mmbaca & mgamalknny agar setan trus stroke. Ketika anda ingin menyebarkn pesanan ini, setan pun mencegahny. Setan kta "jgn SEBARKAN, krn ia x penting lgsg!" ~~SEBARKAN LAH~~

Wednesday, March 16, 2011

KAYAK

FUHH!!!
Penat sangat...
tp hari ni hari yg paling best sepanjang aku berkayak ni...
sebab.....
aku dan partner aku dayah bdk pompuan FIRST yg smpai kat tasik....
padahal mase latihan biasa kitorg la yg paling BELAKANG dan KETINGGALAN...
hahahaha....
mungkin seronok sangat kot sebab nak berkayak ke tasik...
walaupun nak sampai ke tasik tu kitorang kena angkat kayak 2 beberapa kali...
tapi buat selamber je la...
angkat je kot...
hehehehe.....
(berat giler sebenarnya)
(^____^)
yang seronoknye lagi....
kitorg dah pandai dh nak imbang kayak 2 supaya xjalan menyerong....
tp kadang2 tu melencong jugak la sampai langgar tebing...
ala standard la 2...
baru beginner...(nak sedapkan hati)
benda ni semua aku dapat dari kawan2 aku yg join kayak untuk u team...
dyorang semua memang hebat2...
banyak bagi tunjuk ajar...
ade la jugak dyorang ajak aku join....
tapi banyak benda plak yang aku nak kena pertimbangkan...
hold dulu la...
pelajaran pon masih lintang pukang lagi...
nasib baik parents aku masih steady...
okeh la 2 setakat ni....
penat pon xabis lagi ni....
bye2....
wassalam...
(^___^)

Friday, March 4, 2011

JOM MAKAN CHEESE TART

cheese tart oh cheese tart....
haa kat sni nak promote cheese tart nih...
mmg sedap....
ada spe2 yg nak oder??
bole contact je no. yg dh tertera 2....
ada 5 flavour...
~blueberry
~strawberry
~chocholate
~kiwi
~mango
semuanya sedap2...
sampaikan yg tukang jual pon rse cm nak habiskan semua....
nyummm2....


buat lah pilihan yg bijak....
mari beli cheese tart...=))

Sunday, February 13, 2011

bersyukur sebab 'TAK CANTIK'

Juz copypaste dr fb....
Sebab tertarik dgn ape yg cuba disampaikan...

Kerana saya tidak cantik..

saya tidak jadi mangsa gangguan lelaki-lelaki yang rosak akhlaknya.


Kerana saya tidak cantik..

saya dapat pelihara diri saya daripada pandangan bernafsu lelaki yang tidak menjaga pandangannya.


Kerana saya tidak cantik..

saya selamat daripada menjadi senjata iblis mencairkan iman lelaki.


Kerana saya tidak cantik..

saya tidak mendapat fitnah dan cemburu daripada wanita-wanita lain.


Kerana saya tidak cantik..

saya tidak mengharapkan pujian daripada mana-mana lelaki dan wanita, dan kerana saya tak cantik, akhirnya saya menemui insan yang mencintai saya seadanya.


Paling penting, kerana saya tak cantik..

saya sentiasa mencuba untuk menjadi cantik pada pandanganNya. Cantik pada pandangan manusia bukanlah apa-apa....

p/s: sememangnya kita kena bersyukur dengan ape yg kita ada...(^___^)